Асаї – супер продукт
Ще один відомий суперфуд заполонив нашу увагу.
Асаї
Чим вони корисні? Як їх вживати? Дань моді чи прогрес здорового харчування?
Розберімося разом у статті.
Чим корисна асаї?
Асаї, звісно, не є панацеєю від усіх хвороб і миттєво не зцілюють, але їх однозначно варто додати в раціон через ряд наступних причин:
Запобігають виникненню атеросклерозу, аритмії та ішемічної хвороби серця;
Уповільнюють процеси старіння, омолоджують організм на клітинному рівні;
Зміцнюють психіку та допомагають позбутися наслідків нервового виснаження;
Знижують високий тиск, цукор і рівень холестерину;
Тонізують організм і можуть замінити кофеїнові напої;
Сприяють нарощуванню м’язової маси у спортсменів;
Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;
Допомагають засвоювати їжу та виводити з організму токсини і шлаки;
Нормалізують обмін речовин і прискорюють спалювання жирів;
Покращують пам’ять та концентрацію уваги;
Позбавляють від мігрені та стресу;
Зміцнюють імунітет та мають протизапальну дію;
Забезпечують енергією;
Борються з раковими клітинами;
Нормалізують сон;
Відновлюють організм після операцій;
Покращують стан шкіри, здоров’я очей;
Збільшують потенцію;
Хімічний склад
Фітостероли - речовини, що відповідають за регенерацію клітин шкіри.
Асаї таким чином можна використовувати при дерматитах і як омолоджувальний засіб для шкіри.
Ціанідин – перешкоджає розвитку цукрового діабету та ожиріння
Головна цінність асаї полягає у вмісті антоціанів (Е163) - речовин, які і надають ягодам темно-фіолетовий колір. Це сильні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, зменшують руйнування клітин шкіри і уповільнюють процес старіння;
Полісахарид арабиногалактан – надає потужну стимулюючу дію на Т-Лімфоцити, що покращує протистояння різним інфекціям.
Клітковина
Фруктоза
Ягоди асаї - унікальне джерело вітамінів і мікроелементів.
Вони містять:
вітаміни групи В, С, А, Е і D, які покращують стан шкіри, нігтів і волосся;
Залізо, кальцій, фосфор, калій – всього одна порція ягід задовільняє добову потребу в них елементах. Калій і магній забезпечує постачання кисню в мозок, а кальцій є основною живильною речовиною для серцевого м’яза.
Незамінні жирні кислоти (омега 6, 9) – (займають до 50% обсягу корисних речовин асаї), які є чудовою профілактикою атеросклерозу.
Асаї містять у своєму складі більше антиоксидантів, ніж червоне вино, чорниці чи виноград! А вміст жирних кислот в асаї майже такий, як і в оливковій олії.
Асаї та схуднення
Ягоди покращують обмін речовин і сприятимуть позбавлення зайвої ваги, але лише за умови, що все Ваше харчування буде збалансованим, в житті буде присутня щоденна фізична активність і Ви не перевищуватимете норми вживання.
Як вживати?
До нас доїжджають вже висушені ягоди або порошок, але в них залишається 45% цінних елементів. Але цього цілком достатньо для здорової людини. В лікувальних цілях якраз краще використовувати висушені плоди.
Додавайте асаї в смузі, коктейлі чи кашу;
Приймаючи одну ложку порошку асаї, розчинену у воді, Ви покращите свій імунітет, станете бадьорішими та виведете з організму токсини;
Додавайте в десерти та випічку;
Асаї широко застосовуються в спортивному харчуванні, як найкраще джерело енергії.
- У профілактичних цілях асаї приймають від 1 до 2 г в день. Якщо ви страждаєте порушенням обміну речовин, то для його відновлення рекомендовано приймати асаї в дозі від 5 до 10 г в день.
Перед лікуванням краще проконсультуватися з лікарем і вживати асаї з перервами 2 тижні.
Протипоказання:
Не варто зловживати ягодами асаї. У великих кількостях вони можуть пошкодити роботу нирок, печінки, негативно вплинути на серце та підвищити рівень цукру в крові.
Алергія.
Індивідуальна непереносимість.
При вагітності обов’язкова консультація з лікарем.
Якщо Ви приймаєте інші вітаміни проконсультуйтеся з лікарем, щодо вживання асаї.
Зберігання:
Зберігайте асаї в сухому місці. Пересипайте їх відразу в скляні банки і герметично закривайте, щоб не потрапила волога.
Рецепти
Свіжі і сухі плоди асаї використовують для приготування лікувальних бальзамів, лікарських препаратів. Їх також активно використовують в кулінарії. На основі ягід і соків готують коктейлі, фруктові пюре, морозиво, смузі, крему, різні десерти та солодощі.
Коктейль з асаї
Інгредієнти:
4 ч. л порошку або подрібнених таблеток асаї
1 банан;
1 склянка рослинного молока;
1 ч. л меду (або будь-який сироп).
Приготування:
Подрібніть у блендері банан, додайте порошок асаї, мед або сироп і ще раз перемішайте.
Додайте рослинне молоко, перемішайте
Прикрасьте листям м’яти.
Морозиво з асаї
Інгредієнти:
1 ст. л порошку асаї;
2 банани;
4-5 шт чорносливу без кісточок;
1 ст. л какао;
3 ст. л будь-якого сиропу;
0,5 ч. л лимонного соку;
Ваніль або ванільний цукор;
Дрібка солі
Приготування:
Замочіть чорнослив на півгодини у воді
Подрібніть ваніль, якщо у Вас паличка
Наріжте банан кубиками, складіть в пакет і помістіть в морозилку на 3-4 год.
Чорнослив відіжміть та подрібніть у блендері.
Додайте банан і знову подрібніть.
Додайте інші компоненти й збийте все до однакової консистенції
Перекладіть готову масу в формочки для морозива або в каструлю та відправте в морозилку.